Izrečena prvostepena presuda u predmetu Dragan Šojić

05.01.2024, 13:28

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 5.1.2024. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Dragan Šojić (S1 2 K 042903 23 K), kojom je optuženi Dragan Šojić na osnovu odredbe člana 284. tačka a) ZKPBiH, oslobođen od optužbe, jer krivično djelo za koje se optuženi teretio zakonom nije propisano kao krivično djelo. Nadalje, na osnovu člana 283. tačka e) ZKPBiH, Sud je za pojedine radnje iz optužnice optužbu odbio, jer postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje.

Istovremeno, prema optuženom Draganu Šojiću ukinuta je ranije određena mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKPBiH.

Optužnicom Tužilaštva BiH Dragan Šojić se, između ostalog, teretio da je, u svojstvu službenog lica, obavljajući poslove direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kao i poslove zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila te da je iskoristio službena ovlaštenja na način da je potpisao evidenciju o prisustvu na poslu tzv. šiht-listu i to: 2019. godine za februar, juni, juli, septembar, oktobar i novembar, zatim 2020. za mart, juni, septembar i oktobar, te 2021. za maj, oktobar i novembar, kao i 2022. za januar, februar i mart. Pa je tako, iako svjestan da upisani podaci o njegovom prisustvu na poslu nisu tačni, a na osnovu kojih evidencija je vršen obračun plata i toplog obroka, pribavio za sebe imovinsku korist u iznosu od 15.563,58 KM, te za isti iznos oštetio budžet Bosne i Hercegovine, kojim radnjama bi optuženi počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2., u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a u vezi sa članom 54. istog Zakona.